2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hetvenkedő hatvanasok

2012. október 27. szombat, 17:21
Címkék:

Hetvenkedő hatvanasok elnevezéssel, hagyományteremtő szándékkal indított bűnmegelőzési vetélkedősorozatot a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a kormányhivatal igazságügyi szolgálata közreműködésével. Az elmúlt egy évben hetvenkét csapat, csaknem ötszáz időskorú vett részt a megye több városában rendezett területi fordulókon. Nyolc első helyezett csapat jutott tovább a zalaegerszegi Apáczai ÁMK-ban, október 26-án tartott megyei döntőbe.

hetvenkedo3Megyei döntővel zárult a bűnmegelőzési vetélkedősorozat 

Dr. Fülöp Valter rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány köszöntőjében elmondta, áldozattá válása szempontjából a 60 év fölöttiek korosztálya igencsak veszélyeztetett, ami miatt nagyobb odafigyelést igényelnek. Jóhiszeműségűk következtében könnyen elhiszik, hogy aki becsengetve hozzájuk rendőrnek, önkormányzati munkatársnak, szerelőnek adja ki magát, valóban az is. Idén 1200 időskorú (700 férfi és 500 nő) sérelmére követtek el bűncselekményeket, melyek közül a legjellemzőbbek a trükkös lopások, de kocsmai verekedések is előfordultak. Kétszáz zalai településen összesen 17 ezer idős egyedülálló él. Ezért is tartották fontosnak a bűnmegelőzési vetélkedősorozatot megrendezését – melyet a főkapitány hasznosnak ítélt meg –, hogy előadásokkal és szituációs szerepjátékokkal felhívják figyelmüket a veszélyekre, elkerüléseinek módjaira.

hetvenkedo2

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, a megelőzésnek tettekben is meg kell nyilvánulnia, amit jól szolgált a vetélkedősorozat. Közölte, a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálata az elmúlt évben 117 alkalommal adott pénzügyi segélyt áldozattá vált időseknek, 230 esetben ingyenes pótolta az ellopott iratokat, 17 embernek pedig állami kártalanítást is juttatott.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere arról beszélt, hogy a város vezetése kitüntetett figyelmet szentel az időseknek a nekik szóló rendezvények megszervezésével és a most készülő idősügyi koncepcióval.

A programban idősügyi szervezetek, a katasztrófavédelem, a személy- és vagyonvédelmi kamara, a vöröskereszt és a polgárőrök is részt vettek.

Bíró László, a "TESZ-Generációk" Nyugdíjasok Zala Megyei Képviseletének elnöke hangsúlyozta, a szervezők igazán partnerként tekintettek az időskorúakra, amit külön megköszönnek.

Dr. Baracskai Józsefné, a Zala Megyei Vöröskereszt igazgatója elmondta, támogatószolgálataik igénybevételéről, a jelzőrendszeres segélyhívó készülékek használatáról tájékoztatták az időseket, akik bűncselekmény gyanúja esetén a házi segítségnyújtásban dolgozó gondozónőktől is segítséget kérhetnek.

hetvenkedo1

Hegedűs Györgyné, a nagykanizsai Szívbetegek Egyesületének elnöke elmondta, örömmel és vidáman vettek részt a programban, melyen sok tanulságos dolgot tapasztaltak meg.

A Cserszegtomaji Aranykorúak Nyugdíjasklubjának tagjai szintén úgy vélekedtek, hogy hasznos tudásra tettek szert, amit átadtak nyugdíjas társaiknak. A versenyre nagyon mókás nevet találtak ki, a rendőrség DADA programja mintájára a NYANYA, vagyis a nyugdíjas aranykorúak nyomozó alakulata elnevezést. Elmondták, hogy Cserszegtomajon jónak tartják a közbiztonságot, melyben szerepet játszik a kitűnően működő polgárőrségük is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK