2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Goriziai kapcsolatok

2012. október 01. hétfő, 16:04
Címkék:

Hosszú évtizedek óta jó kapcsolatot ápol egymással az olaszországi Gorizia és Zalaegerszeg városa. Fabio Gentile alpolgármester személyre szóló meghívót küldött a zalai megyeszékhely alpolgármesterének, Balaicz Zoltánnak, a szeptember 27-30 között megrendezésre került Gusti di Frontiera (A Határok Ízei) elnevezésű nagyszabású gasztronómiai fesztiválra, aki egy kisebb küldöttséggel részt is vett az eseményen.

gorizia

Az alpolgármester szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy a delegáció tagjai voltak Gecse Péter önkormányzati képviselő, az oktatási, kulturális és sport bizottság elnöke és Horváth Gábor kulturális szakreferens, aki egyben az olasz tolmácsi feladatokat is ellátta. A zalaegerszegi kulturális események és fesztiválok megrendezése szempontjából fontos tapasztalatszerzés volt az egynapos látogatás.

A 35 ezer lakosú Gorizia egyik legnagyobb rendezvénye a Gusti di Frontiera fesztivál. Négy napra lezárták a teljes belvárost és 250 standon várták a vendégeket, valamint főztek és kínáltak olasz és nemzetközi ételeket. A 250 standot 380 jelentkező közül választották ki. Az idei fesztiválnak 20 ország volt a vendége, többek között Argentína, Kuba, Ausztria, Németország, Szlovénia, Horvátország, Franciaország, Spanyolország. Magyarországot immáron hosszú évek óta Hart György zalaegerszegi vendéglátós és csapata képviseli. A magyar ételek és italok nagyon népszerűek voltak a fesztiválozók körében. A négy nap alatt több mint 100 ezer vendég fordult meg a rendezvényen.

A delegáció találkozott Rodolfo Zibernával, a goriziai kulturális bizottság elnökével, és Fabio Gentile közgyűlési elnökkel, aki körbe vezette őket a fesztiválon.

Balaicz Zoltán elmondta: a zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola és Gimnáziumnak 1991 óta van testvériskolai kapcsolata az ottani középiskolával. A magyar diákok májusban voltak Goriziában, az olasz fiatalok pedig 2013. májusában érkeznek hozzánk. Ugyancsak májusban várják a Város Napjára és az Egerszeg Fesztiválra Gorizia város hivatalos küldöttségét, továbbá tárgyaltak a sportkapcsolatok kiépítéséről, a futball és kosárlabda szakágakban is.

Az alpolgármester bízik abban, hogy a látogatás tovább erősítette a magyar-olasz, illetve Zalaegerszeg és Gorizia közötti kapcsolatokat.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK