2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Górcső alatt a kerékpárosok

2012. október 19. péntek, 14:55
Címkék:

A kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében 2012. október 16-26. között fokozott közúti ellenőrzést tartanak a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szervei - tájékoztatott a ZMRFK sajtószóvivője.

A közelmúltban és napjainkban a kerékpáros közlekedés hazánkban és megyénkben is egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői.

Az idei évben március közepe és április vége között végrehajtott célellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a kerékpárral közlekedők közül sokan nincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, szándékosan hagyják figyelmen kívül a közúti jelzéseket, például tilos jelzésen haladnak át, egyirányú utcában a forgalommal szemben közlekednek, járdán kerékpároznak, kijelölt gyalogos átkelőhelyen kerékpározva haladnak át, olyan útszakaszon kerékpároznak, ahonnan jelzőtáblával kitiltásra kerültek, illetve alkoholtól befolyásoltak.

A nappalok egyre rövidülnek, sokszor hajnali pirkadatban, vagy alkonyatkor, esetleg esti sötétben használják a kerékpárt.

biciklis

Főleg erre tekintettel a kerékpárosok biztonságos közlekedésének - a szabályok betartásán kívül - fontos eleme az előírt kötelező tartozékokat megléte. Az ezt előíró rendelet szerint a kötelező tartozékokat - attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros - a járműre fel kell szerelni.

A láthatóságot tovább javítja, ha fényvisszaverő mellényt (ruházatot) visel a kerékpáros, amit a KRESZ a korlátozott látási viszonyok között és éjszaka - lakott területen kívül - amúgy is kötelezően előír.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az akcióval a megye közlekedésbiztonságát kívánja javítani, és ezen keresztül elérni, hogy a közúti balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK