2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gazdasági fellendülést várnak Zalaegerszegen

2013. január 27. vasárnap, 16:43
Címkék:

2012-ben is az volt a célunk, hogy Zalaegerszeg egy élhető város legyen, és ezt az érzést megpróbáltuk erősíteni. Mindezt azért, hogy azok a fiatalok, akik főiskolára, egyetemre mentek visszajöjjenek a városba, mivel szükség lesz rájuk. Ehhez persze munkahelyek kellenek, ezért a munkahelyteremtés a legfontosabb a teendőink között - fogalmazott Doszpoth Attila alpolgármester, akit az elmúlt év értékelésére kértünk. Megvalósultak-e az elképzelések, és mely tennivalók húzódtak át az idei évre? "Előrelépésről tudok beszámolni több területen is. Kezdjük talán a legkisebbekkel: számos bölcsődei, óvodai felújítás volt 2012-ben, sőt még férőhelyet is tudtunk bővíteni. Az általános iskoláknál a szinten tartás mellett számos kisebb-nagyobb beruházás történt, köszönhetően a különböző pályázatoknak és a saját forrásnak" - mondta.

Eltűntek a romos épületek

- A szakközépiskoláknál figyelembe vettük a gazdasági szereplők véleményét, és a szakképzést ennek megfelelően erősítettük, például a gépipari területen. A város szempontjából fontos volt az inkubátorház bővítése és a Zalaegerszeg- Szombathely - Szentgotthárd gazdasági együttműködés a "Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ létrehozása, melyet a kormány kiemelt központként kezel. De ez csupán egy keret, melyet meg kell tölteni tartalommal, koncepcióval, pályázatokkal. Ez a 2013-es év egyik feladata lesz. A városüzemeltetést a saját városi cégeinken keresztül próbáltuk még jobban végezni, hogy a zalaegerszegiek a mindennapokban is kellemes környezetben érezzék magukat. Nyilván lehetett volna többet is tenni, de ennyire volt lehetőségünk, és anyagi forrásunk.

zalaegerszeg

- Milyen volt Zalaegerszeg gazdálkodása az elmúlt évben?

- Egyensúlyban volt a város gazdálkodása 2012-ben is, bár az új forrásmegosztás és a konszolidáció elég speciálisan érintette az egyébként jól működő önkormányzatokat[D1]. A feszes gazdálkodásnak közép-és hosszútávon megvan az eredménye, és a hitelfelvétel nélküli működésnek is - folytatja az alpolgármester és utal arra, hogy ezt erősítették azok a banki, pénzintézeti tárgyalások is, melyeken részt vett az elmúlt félévben. - Ennek az előnyét 2013-ban bizonyára ki is tudjuk használni.

- A belvárosi rehabilitációs program mely eleme valósult meg az elmúlt évben?

- A Piac-tér megújulása után nagyot léptünk előre a város északi kapujának fejlesztése terén. Eltűntek a romos épületek, lebontottak több kisebb családi házat is. Gazdasági fejlődés esetén jól lehet majd sáfárkodni ezekkel a ma még üres területekkel. A belvárosi rehabilitációs program része volt a Sütő utcai társasház felépítése is (mélyparkolóval, ügyfélszolgálati irodával). A finanszírozási problémák miatt az eredeti határidő módosítását kértük, a hosszabbítás 2013 december 31-ig szól. Tárgyalásokat folytattunk bankokkal, pénzügyi intézetekkel, ennek eredményeképpen arról tudok beszámolni, hogy tavasszal elindulhat az építkezés, és az év végén az épület már állhat.

doszpoth

Doszpoth Attila

- Feladatokat vett át az állam az önkormányzatoktól, amely a források másfajta elosztását feltételezi. Ehhez alkalmazkodni kell. Nehezen megy?

- Valóban folyik az új forrásmegosztás "beüzemelése". Meglehetősen nagy átszervezésről van szó, nekünk pedig tapasztalatokat kell szereznünk, és sok-sok véleményt meghallgatnunk. Úgy gondoljuk, az idei év első félévében a város beillesztése folyik majd az új rendszerbe. Szeretnénk, ha ez zökkenőmentesen menne. A másik nagyon fontos kérdés a konszolidáció - teszi hozzá Doszpoth Attila. - Zalaegerszegnek csak fejlesztési hitele van, mintegy 2,7 milliárd forint. A törlesztő részlet egy jó részétől megszabadulnánk, amennyiben az állam átvállalná egy részét.

- Mire számítanak?

- Minimum negyven százalékra, de bízunk abban, hogy ez több lesz. Várhatóan az első félév végére kiderül.

Ha a város gazdasági életét elemezzük, feltétlenül meg kell említeni, hogy az egyetlen helyi adó, az iparűzési adó terén nagyon jó eredményt ért el Zalaegerszeg: az 4,1 milliárd forint bevétel azt mutatja, hogy a helyi kis-és középvállalkozók nagy része megtalálta a kiutat a válságból, új piacokat tudott teremteni. A legnagyobb foglalkoztatónál, a Flextronicsnál viszont átmeneti nehézség keletkezett, kieső megrendelések következtében. A menedzsment mindent elkövet, hogy a kialakult helyzet megváltozzon, erről a városvezetéssel is tárgyalt. Bízom abban, hogy azok a zalaegerszegiek, akik elveszítették a munkahelyüket, visszakapják majd.

- Milyen eszközökkel tudja az önkormányzat segíteni a gazdasági élet fellendülését?

- Tudjuk, hogy az európai uniós források utolsó évét éljük ebben az unios tervezési ciklusban, ezért már tavaly tudatosan készültünk több olyan projekttel, ami pályázati kiírás esetén néhány napon belül beadható: óvodaépítésre, energiahatékonyság növelésére, foglalkoztatottság bővítésére. Márciusig feszített pályázati előkészítési munka folyik. Azok a programok, amiket elterveztünk és lesz pályázati lehetőség, az biztosan nem fog elmaradni. Szeretnénk segíteni a helyi vállalkozásoknak is. Várhatóan februárban megkezdi működését az Első Egerszeg Hitel Pénzügyi Szolgáltató Zrt. Szerencsére úgy néz ki, nem csak saját forrás áll majd rendelkezésre, hanem európai uniós forrás is, a Jeremie Alapból, innen kétmilliárd forint, fejlesztési pénzt szeretnénk szerezni. (A Jeremie az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal közösen létrehozott kezdeményezés. Olyan pénzügyi tervezési eszközök felhasználását ösztönzi, amelyek javítják a kis-és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül.) - Ez is lendíthet a gazdaságon - teszi hozzá az alpolgármester.

- Nyár végén beszélgettünk a belváros közlekedési rendszerének átalakításáról. Hol tartanak?

- Az engedélyezési terv készítése folyik. Az élhető belváros megteremtése projekt sok-sok elemből áll. Az elmúlt hónapokban számtalan egyeztetésen vettünk részt, és bár az alapkoncepció nem változott, néhány lakossági kérés belekerült a tervekbe. Ilyen például, hogy a Technika Háza déli részén, a Tüttőssy utca két irányú lesz, és nem az eredeti elképzelés szerint valósul meg az átkötés. A Kosztolányi utca kétirányúsitása a tervek szerint valósul majd meg. A költségvetésben 300 millió forint van a kezdésre, de sok mindent kell még ahhoz elvégezni, hogy kiírhassuk egy táblára: a Kossuth utcán nem lehet közlekedni. Bízunk abban, hogy az elképzelésünkhöz külső forrást is tudunk szerezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK