2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egyházi idősellátó szolgálat létesülhet

2012. október 10. szerda, 17:56
Címkék:

Október elsején sokhelyütt a világban köszöntjük mindazokat, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják immár maguk mögött. Az idősek világnapján elgondolkodunk azon is, hogy vajon mindent megteszünk-e értük. 2012 az aktív idősödés európai éve, melynek üzenete az, hogy az időskorúak minél tovább maradjanak aktívak és egészségesek. Ezen elvek mentén szeretne egyházi idősellátó központot létrehozni a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend Zalaegerszegen, a volt Pais-iskolában.

kapornak2

 Segíteni az időseknek, a rászorulóknak

– Egyre több az ellátásra szoruló idős ember, különösen a falvakban. A fiatalok dolgoznak és sokszor a legjobb szándékuk ellenére sem tudják megoldani idős szüleik ellátását – mondja dr. Marx Gyuláné, a Miasszonyunk Időskorúak Otthona vezetője. – Készítettünk tavalyelőtt egy felmérést a megyei nyugdíjas klubok valamint a zalaegerszegi háziorvosi rendelők bevonásával, melyből az derült ki, hogy a nyugdíjas lakosság nagyon nagy százaléka vallja magát valamilyen szinten érintettnek, vagyis napi életvitelében egyben-másban már segítségre szorulna. Mindez előrejelzi az igények növekedését is az ellátásra. Ugyanakkor azt is érzékeltük, hogy útját lehetne állni a leromlásnak, ha az idős ember olyan közösséghez tartozhatna, ahol foglalkoznának vele, vagy ahol ő találna értelmes elfoglaltságot magának. Tulajdonképpen erre irányul az aktív idősödés és a nemzedékek összefogása európai évének üzenete.

– Milyennek ítéli meg a jelenlegi ellátórendszert?

– A rendelkezésre álló férőhelyek nincsenek összhangban az igénnyel, melyet jól mutatnak a hosszú várólisták. Ugyanakkor az is elmondható, hogy az ellátás minden szintje, az alapellátástól a bentlakásos otthonokig, kiépült, csak éppen elégtelen a felmerülő igényekhez mérten. Mindezen problémát látva gondolt a fenntartó Notre Dame Rend támogatásával az otthon vezetése arra, hogy egy olyan egyházi idősellátó szolgálatot hoz létre, amely felöleli az idősellátás minden formáját, reagálva az új elvárásokra is.

– Hogyan képzelték el mindezt?

– Nagyon nagy az igény az otthoni ellátásra, melynek fontos előnye, hogy az idős ember a megszokott környezetében maradhat. Ezért kialakítjuk a házi segítségnyújtás rendszerét. Jelzőrendszeres szolgálatot biztosítanánk olyan magányos nyugdíjasok számára, akik az intézmény közelében laknak, vagy az intézet közelébe költöznének. Számukra a volt Pais-iskolában létesítendő központ, mint közösségi tér is rendelkezésre állna, sőt önkéntesként becsatlakozhatnának a munkába. Ez a közösségi tér lenne a lelke az egésznek, ahol mindennap történik majd valami az aktív idősödés jegyében, és ahová várjuk városunk nyugdíjasait, nyugdíjas közösségeit is. Megszervezzük a nappali ellátást, ezen belül a demens ellátást is rugalmas nyitva tartással.

marxne

Magánszemélyek és cégek támogatására is számítanak

Átmeneti, hétvégi és éjszakai ellátást is biztosítanánk az igényeknek megfelelően akár az érintett családnál, vagy intézményi elhelyezéssel. Jelenleg a Mindszenty-iskolában működik bentlakásos otthonunk. Tervezzük, hogy – bővítve a férőhelyeket – a Pais Dezső Iskola területén alakítjuk ki az új, nagyobb létszámú intézményt. Az épület földszintjén, a kertre nyitottan alakítanánk ki az Alzheimer kórral küzdők részére biztonságos környezetet. Általános idősellátási és plusz szolgáltatásként ápolási részleget is kialakítunk, ahol hospice-ellátással is rendelkezésre állunk. Ez a második szinten kap helyet, a harmadik emeleten pedig nyugdíjas lakásokat alakítunk ki. A szolgáltatások terén mosatást, nagytakarítást is vállalunk, hiszen az a célunk, hogy amire igény van, abban segítséget tudjunk nyújtani a családoknak.

– Milyen nagyságrendű beruházás előtt állnak?

– Közel kétmilliárd forintba kerül a beruházás, melyet több blokkban szeretnék megvalósítani, mert egyszerre túl nagy falat lenne. Több pályázatot is beadtunk az elmúlt egy évben, melyek közül legelőbb a TIOP pályázatunkról kaphatunk visszajelzést. Bízunk pályázataink pozitív elbírálásában, mert ha rendelkezésre áll az átalakításhoz szükséges pénz, remélhetőleg jövő tavasszal nekiállhatunk az első munkának, a bentlakásos részleg kialakításának. Számítunk magánszemélyek, cégek támogatására is, ennek módjáról a most készülő adománygyűjtő honlapunkon lehet majd tájékozódni.

A zalaegerszegi közgyűlés támogatja a Pais-iskola használaton kívüli épületében az egyházi idősellátó szolgálat kialakítását. A létesítendő központ a házi gondozáson túl száz fölötti idős, rászoruló ember ellátását segíti majd helyben, szakképzett munkatársaival.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK