2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egészségkártya a diákoknak

2012. szeptember 20. csütörtök, 09:45
Címkék:

Az országban ötödikként csatlakozott Zalaegerszeg városa az Önkormányzati Egészségkártya Programhoz, melynek során 4577 általános iskoláskorú gyermek részesül a biztonságot nyújtó, úgynevezett vészhelyzeti kártyában.

eu-kartya 2

Az információ életet is menthet



A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be az Ady-iskolában, ahol Gyutai Csaba polgármester első körben közel harminc kártyát osztotta szét a diákok körében.

A polgármester elmondta: az általános iskolásoknak ingyenesen kiosztott egészségügyi kártya tartalmazza azokat a legfontosabb adatokat, melyek egy esetleges vészhelyzet esetén akár életmentőek is lehetnek. A kártyán ugyanis fel kell tüntetni az adott személy vércsoportját, krónikus betegségeit (allergia, cukorbetegség, vérnyomás- és szívproblémák), valamint, hogy milyen gyógyszereket szed az illető, ki a háziorvosa, s baleset esetén kit (szülőt, rokont) kell értesíteniük a mentősöknek, rendőröknek. Az önkormányzat nagy lehetőséget látva csatlakozott az országos programhoz, s a jövőben szeretnék a kedvezményezettek körét bővíteni. Így a középiskolások és a helyi vállalatok munkatársai is kapnak majd vészhelyzeti kártyát.

A sajtótájékoztatón részt vevő dr. Deák Gabriella, a Zalaegerszegi Mentőállomás vezetője elmondta: az ő munkájukat is nagyban segíti a kártya, hiszen igen gyakori, hogy egy-egy sajnálatos balesetnél vagy rosszullétnél a diákok nem tudják, vagy a sokk hatása miatt nem emlékeznek szüleik elérhetőségére, vércsoportjukra, vagy korábbi betegségeikre. Ilyen esetben nagyon jó szolgálatot tesz a kártya. Az adatokat a szülők töltik ki, ám a háziorvos és az iskolaorvosok is segítenek abban, hogy pontos információk kerüljenek a bankkártya méretű tájékoztató papírra.

eu-kartya 1

Az általános iskolások mostantól a diákigazolványuk mellett egy egészségkártyát is hordanak majd maguknál Zalaegerszegen. Gyutai Csaba bízik abban, hogy az iskolai és az egészségügyi nevelés összekapcsolása egy egészségtudatosabb felnőttkort is eredményez majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK