2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Átadták az első ökobuszt

2012. június 28. csütörtök, 07:11
Címkék:

Az első zalaegerszegi ökobusz átadására került sor Zalaegerszegen. A Zala Volán Zrt. CNG üzemű helyi járatú autóbuszának üzemanyaga nem más, mint a Zalavíz Zrt. zalaegerszegi szennyvíztisztító telepén előállított biometán. Az átadási ünnepségen Gyutai Csaba polgármester arról beszélt, hogy a környezetvédelem és a zöld gondolat a városban egyre népszerűbb, ezért nem véletlen, hogy az önkormányzat elindította az "ökováros programját" Ebbe illeszkedik a biogáz hasznosítása és többek között a "zöld iskola-program" is a fiatalok részvételével.

oko 1

Szennyvízből üzemanyag már a tömegközlekedésben


A város elképzeléseihez csatlakozott a Zalavíz Zrt. és a Zala Volán Zrt. is, melynek vezérigazgatói a város polgármesterével tavaly októberben ünnepélyes keretek között konzorciumi szerződést írtak alá. Az ökováros projekt célja, hogy CNG típusú helyi járatú autóbuszok üzemeljenek a zalai megyeszékhelyen. Az összefogás jelentőségéről, és a lehetőségekről beszélt az autóbusz átadási ünnepségén Nagy András, a Zalavíz Zrt. és Zalatnai László, a Zala Volán Zrt. vezérigazgatói is.

Zalatnai László is a környezetvédelmi szempontokat hangsúlyozta, hozzátéve a cég által üzemeltetett ökobusz lényegesen kedvezőbb, mint a dízel üzemeltetésű. Ugyanakkor drágább, viszont éves viszonylatban mintegy 35 kilóval kevesebb kormot bocsát ki. Elmondta: jelenleg 35 darab Zala Volán autóbusz közlekedik a városban, naponta 40 ezren veszik igénybe szolgáltatásaikat.

oko 2

Nagy András, a Zalavíz Zrt. ügyvezetője az ökobusz hatékonyságáról beszélt

Nagy András az előzményekről is szólt: Zalaegerszegen a Kohéziós Alap támogatásával 2010-ben fejeződött be a szennyvíztisztító-telep felújítása. A beruházás során épült szennyvíziszap rothasztó tornyok biogázt termelnek, amit a cég saját fejlesztésének köszönhetően, Magyarországon egyedülállóan, használ fel. Ezt eleinte hő és villamos energiaként hasznosították, majd egy tisztítóberendezés üzembe helyezését követően 97 százalékos tisztaságú biometánt tudnak előállítani, amit sűrítést követően gázüzemű autókban tankolhatnak. Tehát olyan alap adódott ezzel a cég életében, ami új műszaki megoldásokat tett lehetővé. A társaság egy benzinesből CNG üzeművé átalakított gépkocsi sikeres tesztüzemeltetését követően megkezdte biogázzal hajtott gépkocsi flottájának kiépítést, és 2011 szeptember 2-án, az országban elsőként CNG üzemű kishaszon-gépjármű flottát helyezett üzembe. Első lépésként nyolc darab gyárilag kialakított Opel Combo Cargo 1.6 CNG típusú kishaszon gépjárművel váltott ki tavaly mindenképpen cserére szoruló, elöregedett járműveket. Ezeket az ellátási területükön hibaelhárításra és karbantartásra használnak.

A próbaüzemű járművekkel együtt jelenleg 10 biometánnal hajtott gépkocsi fut a térségben, és az ökobusz átadással egyidőben 2 további CNG üzemű kishaszon gépjárművel bővült a Zalavíz Zrt. járműflottája. A vezérigazgató hangsúlyozta, nem állnak meg, további bővítések várhatók a cég életében. A képződő biogáz mennyiség fokozására az idén üzembe helyezték a zalaegerszegi szennyvíztisztító telepen egy mechanikai elven működő hazai fejlesztésű iszaproncsoló berendezést, amelyet a korábbi fejlesztés keretében megépült Sonotronic ultrahangos roncsoló berendezéssel együtt üzemeltetnek. Így javítják a szennyvíziszap kirothadását és növelik a képződő biogáz mennyiségét.

oko 3

Gyutai Csaba polgármester is kipróbálta az új járművet

Az ökobuszt átadó ünnepség után a jármű a vendégekkel és diákokkal együtt körutat tett a városban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK