2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Áradás a Murán - másodfokú a készültség

2012. július 24. kedd, 13:09
Címkék:

Az elmúlt napokban a Mura külföldi vízgyűjtőjén nagyobb mennyiségű csapadék hullott. A Mura Graz feletti szakaszán 70-90 milliméter, középső részén 30-40 milliméter, alsó szakaszain 10-20 milliméter eső esett - tájékoztatta szerkesztőségünket a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A lehullott csapadék hatására a folyó vízszintje újból emelkedni kezdett, árhullám alakult ki. Kedden napközben dél felől ismét megnövekszik a felhőzet, délen többfelé, másutt szórványosan várható zápor, s egy-egy heves zivatar is előfordulhat. Szerdán nagyrészt erősen felhős idő lesz, és ismétlődő zápor, zivatar valószínű. A mennyiségi előrejelzések szerint területi átlagban csütörtök reggelig 10 milliméter körüli csapadék várható.

mura 1

Tilos vizitúrázni a folyón!

 A hét második felében csökken a csapadékhajlam, egyre több napsütésre számíthatunk. A Mura felső, osztrák vízmércéin már jelentősen csökkent a vízállás. Radgonánál (Szlovénia) és Murakeresztúron (Horvátország) is már apadás tapasztalható. Letenyénél és Murakeresztúrnál azonban még árad a folyó, ma reggel Letenyénél 412 centimétert, Murakeresztúron 416 centimétert olvastak le a vízügyi igazgatóság munkatársai.

A jelentős vízszintemelkedés miatt hétfő estétől az igazgatóság II. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A zsilipeket lezárták, a gátőrök folyamatos járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, s a műszaki szakemberek is a helyszínen tartózkodnak. Az érintett települések önkormányzatait tájékoztatták. Muraszemenye önkormányzatának a saját, önkormányzati védtöltésén zajló árvízvédekezéséhez, egy ellennyomó medence építéséhez 500 darab homokzsákot, illetve az éjszakai munkavégzéshez 50 darab fáklyát biztosítottak.

mura 2

A Mura folyó radgonai és muraszerdahelyi tetőzése alapján számított előrejelzések szerint a folyó tetőzése Letenyénél III. fokot megközelítő, 430 centiméter körüli vízállással várható kedden a késő délutáni, esti órákban.

Az igazgatóság hidrológus munkatársai folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a meteorológiai, hidrológiai adatok feldolgozása, elemzése, előrejelzések készítése folyamatos. A szlovén és horvát vízügyi kollégákkal is állandó a kapcsolat.

Az árvíz miatt a vízitúrázás a folyó teljes szakaszán tilos!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK