2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Segítség a megváltozott munkaképességűeknek

2012. szeptember 12. szerda, 17:13
Címkék:

A Zala Megyei Munkaügyi Központ szakmai programot valósít meg 33 civil szervezetnek az országban, melyek megváltozott munkaképességű, látássérült valamint fogyatékkal élő, illetve tartósan egészségkárosodott emberek alternatív munkapiaci elhelyezkedését segítik hazánkban. A programról, a módszertani képzés céljairól szeptember 12-én tartottak sajtótájékoztatót Zalaegerszegen, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában.

Országos szakmai programot valósít meg a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

Borsos József igazgató elmondta, a programban a Megoldás munkáltatóknak és Megváltozott Munkaképességű Munkavállalóknak (4M) szervezetek, valamint a támogatott foglalkoztatással, a komplex munkaerő-piaci szolgáltatással és a látássérültek foglalkoztatási rehabilitációjával foglalkozó szolgáltatók vesznek részt az országban. Szeptemberben és novemberben összesen négy alkalommal tartanak szakmai napokat Zalaegerszegen, hogy az ügyfelekkel közvetlenül foglalkozó munkatársak megismerkedjenek mind a négy alternatív foglalkoztatás-segítő program módszertanával. Az országban összesen 80 tanácsadó felkészülését biztosítja a képzés, melynek célja, hogy sikeres legyen a civil szervezetek valamint a kormányhivatalokon belül működő rehabilitációs szakigazgatási szervek közötti együttműködés.

– Az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatók fontos szerepet töltenek be azáltal, hogy olyan megváltozott munkaképességű emberekkel foglalkoznak, akikkel hivatali keretek között hatékonyan nem lehetne. Ezek az emberek ugyanis egyedi problémákkal küzdenek, melyek egyedi megoldásokat kívánnak meg. Nem minden megyében található meg ez a négy szolgáltatás, ezért van szükség a szélesebb hálózati együttműködésre – fejtette ki Borsos József.

– A program azért fontos számunkra, mert biztosítja a négy szolgáltató és szolgáltatástípus közötti kapcsolatot, miután mindannyian egy célcsoport érdekeit képviseljük – hangsúlyozza Balláné Antalóczi Anita, a nyíregyházi 4M iroda tanácsadója. – Az a tapasztalatunk, hogy a 25 fő feletti munkáltatók többsége már szívesen foglalkoztat leszázalékolt embereket, mert meggyőződtek arról, hogy ugyanolyan színvonalú munkára képesek, mint egészséges társaik. Ez a rehabilitációs hozzájárulás megfizetése miatt komoly anyagi érdekük is. Mi mindenképpen olyan ügyfeleket javaslunk számukra, akik valóban alkalmasak a munkavégzésre. Több ezer ember keresett fel már bennünket, közülük mintegy hétszázat tudtunk bevonni és ötszáz főt elhelyezni működésünk alatt. Nem könnyű a feladatunk, hiszen megyénkben rengetegen szeretnének elhelyezkedni, ugyanakkor azt látjuk, hogy az érintett munkáltatók, felismerve a társadalmi felelősségvállalásban rejlő lehetőségeiket, évről évre egyre több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak.

– Látássérültek foglalkoztatási rehabilitációjával foglalkozunk Debrecenben és Nyíregyházán, Hajdúdorog székhellyel – mondja Szalka Anita, a Fehér Bot Alapítvány projektvezetője. – Munkákat kezdetben hátráltatta a munkaadók idegenkedése a látássérültekkel szemben, amit ma már feloldódni látszik a személyes jó tapasztalataiknak köszönhetően. A meggyőzés terén természetesen van még mit tenni, de egyre több munkáltató ad esélyt. Látásmaradványtól függően könnyű fizikai munkakörökben, jellemzően árufeltöltőként foglalkoztatják őket. A képzettebbek számára pedig egyszerűbb adminisztratív munkaköröket – akár a szükséges szoftverek beszerzésével – bíznak. Ezt a szakmai képzési programot nagyon hasznosnak tartjuk, mert jobban megismerhetjük az egyes szolgáltatásokat, melyek között vannak átfedések, mégis különböző területre, problémára specializálódtak. Ebben a hálózati együttműködésben minden bizonnyal hatékonyabban tudjuk majd segíteni a megváltozott munkaképességű emberek elhelyezkedését.

Az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások támogatása című országos program 2012. február elsejétől 2013. március 31-ig tart. A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 689 millió forint támogatást nyújt megvalósításához.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK