2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A közösség építette, a közösséget szolgálta

2012. szeptember 23. vasárnap, 10:41
Címkék:

A Déryné Színház, a 100 tagú cigányzenekar, Kabos László, Kovács Apollónia és Albert Flórián – hírességek, akiket vendégül látott egykor az alsópáhoki művelődési ház, mely idén ünnepli fennállásának ötvenedik évfordulóját. 2012 azonban nemcsak a jubileum éve, hanem a megújulásé is. Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően születésnapjára ünneplőbe öltözhetett az ötvenéves épület; a jubileum mellett így a projekt átadását is ünnepelhették az alsópáhokiak szeptember 22-én.

alsopahok muvhaz2

Átadták a felújított művelődési házat Alsópáhokon

Czigány Sándor polgármester köszöntőjében felidézte, hogy 1959-ben kezdődött meg az építkezés, melyben a falu lakossága önkéntesen dolgozott. 1970-től 1983. december 31-ig, a járások akkori megszüntetéséig, járási művelődési központként funkcionált a ház. Az eltelt ötven év alatt rengeteg programnak otthont adott, megszolgálta az elmúlt ötven esztendőt. Az épületet megviselte az idő múlása, rekonstrukcióját ez tette szükségessé.

alsopahok muvhaz3

A polgármester továbbá elmondta, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kiírt "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" cím elnyerésére és a vele együtt járó 53 millió forintra sikeresen pályázott az önkormányzat. Márciusban kezdődött meg a művelődési ház teljes átépítése, amely az önerővel együtt összesen 66 millió forintba került.

– Az épület megújítása az összefogás szép eredménye. Most az a feladatunk, hogy élettel is megtöltsük. A ház ne a drága pénzért fellépőknek adjon helyet, hanem a falu közösségének, gyerekeinknek és művészeti csoportjainknak; magunkat tapsoljuk benne – hangsúlyozta végül Czigány Sándor.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke beszédében kijelentette, szükség van olyan településekre, mint Alsópáhok, melyek magukkal húzzák a többit.

alsopahok muvhaz1

Dr. Eperjesi Tamás, a Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság igazgatója elmondta, országosan 635 településen létesülhetett integrált közösségi szolgáltató tér a rendelkezésre álló 27 milliárd forintból.

Az ünnepség végén Kiss Ferenc, a művelődési ház korábbi igazgatója emlékezett vissza az elmúlt ötven évre, a falu és a kultúrház életének történéseit összevetve az országban, a világban zajló eseményekkel.

A rendezvényen köszönetet mondtak a rekonstrukcióban részt vevőknek. Az elismerő okleveleket dr. Puskás László címzetes főjegyző és Czigány Sándor polgármester adta át.

alsopahok muvhaz polgi

Külön köszöntötték "Németh Józsi bácsit", aki a ház mindeneseként negyven évet dolgozott le 1963-tól 2003-ig.

– Önök részesei voltak az építkezésnek, és az elkészült ház az önök gyerekeit szolgálta – köszönte meg az elismerést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK