2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A körjegyzőség megszűnik, de a hivatal tovább működik Egerváron és Lakhegyen

2012. november 10. szombat, 17:53
Címkék:

A megyei kormányhivatal által is a kiválóan működő, legbiztosabb hivatali kapcsolatból, az Egervár-Gősfa–Lakhegy-Vasboldogasszony körjegyzőségéből, az új önkormányzati hivatal megalakítása előtt bejelentette kilépési szándékát Gősfa és Vasboldogasszony önkormányzata. Tették mindezt azt követően, hogy az előzetes egyeztetések során sem nyilvánították ki konkrétan szándékukat a kilépésről, a polgármesteri egyeztetésen a közös hivatal felállításához szükséges megállapodás tervezetében is javasoltak változtatásokat, melyeket el is fogadtunk.

A közös testületi ülésen a tervezet elfogadásával kapcsolatos egyeztetés során is utólag, konkrét kérdésre válaszolva szakították csak meg a tárgyalásokat, azzal együtt, hogy kinyilvánították, hogy meg voltak elégedve a hivatal eddigi működésével. Ezzel sok évtizedes hagyományainkkal ellentétben a hivatali ügyeiket többé nem Egerváron intézhetik.

A maradó két település Lakhegy és Egervár összlétszáma így már nem éri el az önálló hivatal létrehozásához szükséges mértéket, ezért önkormányzataink új utat keresve oldják meg, hogy lakosaink részére továbbra is helyben, változatlanul Egerváron biztosítsuk az igazgatási feladatok ellátását.

A körjegyzőség fenntartásában eddig is Egervár vállalta a legtöbb szerepet, hiszen a költségek közel felét a saját költségvetéséből biztosította, holott az ügyek százalékos aránya ennél jóval kevesebb volt. Így Önkormányzatunk anyagilag jobban is jár, a feladatokat pedig a jövőben is ellátjuk.

Az elmúlt években amúgy is sok anyagi áldozatot kellett hoznunk a közös feladatok ellátásáért, mert az önkormányzatok csak utólag adták át a működéshez szükséges költségeket, mert nem rendelkeztek elég anyagi forrással, így szinte folyamatosan önkormányzatunk előlegezte azt meg, ezen kívül a fejlesztésekhez szükséges önerőhöz sem tudtak anyagilag hozzájárulni.

A térség további fejlődését Egervár és Lakhegy közösen, együttműködve segíti elő, a lakosság ebből a kiválásból szinte semmit sem vesz észre, ügyeik ellátását szakszerűen, magas színvonalon biztosítjuk.

Településeink töretlenül fejlődnek. Magyarország egyetlen reneszánsz-barokk kori várának rekonstrukciója a tervek szerint halad. Jelenlegi állás szerint – mely manapság ritka - tudjuk tartani a határidőket, pénzügyi helyzetünk megoldódott. Előttünk áll az iskola állami kézbe adása, az óvodáink újra alapítása, ezzel is biztosítva a közoktatási törvényben meghatározott feladatainkat – fogalmazott a hét végén tartott sajtótájékoztatóján Szíjjártó József Egervár polgármestere.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK