2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Tudással szerezzenek hírnevet iskolájuknak

2012. június 07. csütörtök, 08:00
Címkék:

A tantermeket magába foglaló épületrészek teljes felújítása mellett tovább bővíthető, korszerű tornateremmel is gyarapodott a pacsai általános iskola. A város önkormányzata több mint 290 millió forintos támogatást nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program "Kis- és mikrotérségi hálózatok és központjaik fejlesztése című pályázaton. A projekt az óvoda és az iskola rekonstrukcióját tette lehetővé. Az óvodát május 29-én, míg az iskolát június 6-án adták át ünnepélyesen a megye tízedik városában.

pacsa iskola2

Ünnepélyes is átadták a megújult intézményt

Az első tanévet 1963. szeptember elsején kezdte meg az iskola, mely 1977-ig általános gimnáziumként működött. Közben folyamatosan költöztek át a gyerekek a régi általános iskolából. A növekvő gyermeklétszám miatt többször bővítették az épületet, ahol az utolsó ilyen munkát 1994 és 1995 között végezték el, így mostanra újra szükségessé vált az iskola és a tornacsarnok korszerűsítése – mondta el köszöntőjében Henczi Zoltán, Pacsa polgármestere.

pacsa iskola4

Az önkormányzat először 2008-ban nyújtott be pályázatot, amiz formai hibák miatt utasítottak el. 2010-ben újra pályáztak az óvoda és az iskola közös projekten belüli rekonstrukciójára; fáradozásukat végre siker koronázta. Az EU önerőalap pályázatán is eredményesen szerepeltek, így a 32 millió forintos önrészt közel 13 millió forinttal tudta csökkenteni. A polgármester végezetül azt kívánta, hogy újra maximális gyermeklétszámmal működjenek a megújult intézmények.

pacsa iskola1

A rekonstrukció hozzájárul ahhoz, hogy Pacsa erősítse térségi központi szerepét az oktatás, nevelés területén is – hangsúlyozta Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács korábbi elnöke, aki felidézte, hogy az akkori pályázati kiírás kilenc iskola rekonstrukcióját tette lehetővé a megyében. Beszélt arról is, hogy a megye a kormányhivatallal együtt támogatta, Pacsa a keszthelyi helyett mégis a zalaegerszegi járáshoz tartozzon. Kiemelte továbbá a Zalai Baromfi-feldolgozó létesítését, mely sokat javított a térség foglalkoztatási helyzetén.

Az öröm, a köszönet ünnepe – fogalmazott beszédében Kovácsné Lugosi Mária, az iskola és óvoda igazgatója. Mint mondta, a fejlesztés hosszú távon megalapozza az oktatási intézmény jövőjét. A megszépült és gazdaságosan működtethető épület önmagában azonban nem elég, tartalmi megújulás is szükséges, melyért egyaránt sokat tehetnek az oktatás-nevelés irányítói, a pedagógusok és a gyerekek. Ezért céljuk, hogy korszerű, a mindennapokban jól hasznosítható tudást adjanak át a gyerekeknek. A gyerekek pedig úgy tudják meghálálni a nagy értékű beruházást, hogy tudással hírnevet szereznek az iskolának.

pacsa iskola3

2011 júliusában akadálymentesítéssel kezdődött a rekonstrukció, mely a tervek szerint idén május végére fejeződött be az általános iskolában. Az energiafelhasználás csökkentése érdekében korszerűsítették a fűtési rendszert, hőszigeteltek, festettek, valamint új nyílászárókat építettek be. Azt mondani sem kell, hogy a gyerekek legnagyobb örömét az újépítésű 450 négyzetméteres tornacsarnok szolgálja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK