2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

20. Zalai Borcégér – Keszthelyi Borünnep

2012. augusztus 03. péntek, 11:39
Címkék:

A megszépült keszthelyi Balaton-parton, a patinás borutcában a borlovagrendek, boros gazdák, borhölgyek és borfenségek bevonulásával nyitották meg az ötnapos jubileumi Zalai Borcégér rendezvénysorozatát. A fesztivál nagyközönsége az ország legkiválóbb borászaival személyesen is találkozhatott. A zalai és Balaton-melléki pincészetek legrangosabb seregszemléjén fölsorakoztak a házigazda da Bibere zalai borlovagrenden kívül a keszthelyi, szekszárdi, balatonfüredi, móri, balatonboglári, villányi, vasszécsényi, székesfehérvári, sümegi, tihanyi, badacsonyi és fővárosi székhelyű szervezetek képviselői is. A különleges nedűk mellett zalai finom ételek és portékák is várták az érdeklődőket.

kh borceger 52

A nyitóünnepségen Manninger Jenő, a megyegyűlés elnöke (alsó kép) köszöntőjében utalt arra, hogy az elmúlt években a zalai bor kitett magáért, hisz Csörnyeföldétől Nagyradáig, és a Keszthelyi-hegység településein is ügyes gazdák sikeresen vették föl a versenyt a történelmi borvidékekkel. A bornapok méltó helyszínre találtak a regionális pályázatokból szépen felújított parti sávban –erősítette meg.

Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere szerint, - aki gyermekkorában sokszor kínlódva, búsulva, sokszor örömmel, jó kedvvel dolgozott a szőlőben- a borünnep arra is lehetőséget ad, hogy tisztelettel adózzunk a szorgos és kitartó bortermelők előtt, akik a metszéstől a szüretig alázattal teszik a dolgukat. Utalt a néhai Bakonyi Károly helyi szőlőnemesítő fesztiválszervezői érdemeire, majd ajándékot adott át Simon Edit keramikus művésznek, aki a "Víz Világnapja kézműves szemmel" című országos pályázaton ért el előkelő helyezést. Szakmai zsűri és a helyi önkormányzati képviselő-testület tagjai 22 féle nedűből közösen választották ki a "város borát". A polgármester kihirdette a nemes versengés eredményét: a Tomaj fantázianevű, badacsonyi kéknyelű és olaszrizling fajták házasításából született, a Borbély Pincészetben előállított borocska lett az idei győztes.

kh borceger 27

Tálos Tamás, a 45 rendes és 6 társult tagi szervezetet magában foglaló Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a jól sikerült, csodálatos keszthelyi borfesztiválok alkalmával mindig szép, minőségi, zalai borokat tudtak kóstolni.

Megnyitójában dr. Pálfi Dénes, a da bibere zalai borlovagrend nagymestere (felső kép) összehasonlítást tett azzal kapcsolatban, hogy milyen szép fejlődési pályaívet járt be a nagyszabású rendezvény a két évtized alatt. Egyúttal megerősítette: a jó bornak is kell cégér! A zalai borászoknak is szükségük van a fesztiváli találkozásra a nedűiket fogyasztókkal – húzta alá.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK