2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hogyan üljünk szék nélkül?

2012. október 04. csütörtök, 15:58
Címkék:

A győri mobilis Interaktív Kiállítási Központ volt az egyik vendége a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szervezésében megvalósuló Innotech konferenciának, Zalaegerszegen. A résztvevők a sajtó képviselőivel együtt látványos és szórakoztató kísérleteket tekinthettek meg Csikós Dániel és Szilasi Tamás demonstrátorok segítségével. Bemutatták, hogyan lehet szívószálból "fúvós hangszert" csinálni, miért válik melegítés hatására újra gömbölyűvé a folyékony hidrogénnel megfagyasztott felfújt lufi, hogyan lehet létrehozni házi tűztornádót, miképp maradnak ülve (fekve) azok az emberek, akik alól kihúzták a székeket.

mobilis2

A győri mobilis Interaktív Kiállítási Központ látványos bemutatója az Innotech konferencián Zalaegerszegen

Az érdekes bemutatót követően az érdeklődők maguk is kipróbálhattak a különböző fizikai jelenségeket modellező berendezéseket; tesztelhették magukat veszélyes útviszonyok között, vagy saját személyre szabott műszerfalat tervezhettek.

mobilis3

Most húzzák ki a székeket

A Széchenyi István Egyetem területén felépült mobilis a járműipar, a közlekedés és a mozgás fizikai összefüggéseire fókuszálva, egy lehetséges alternatívát mutat be a pályaválasztás előtt álló általános- és középiskolás fiataloknak, és kísérletet tesz a természettudományok népszerűsítésére. A mobilis 74 interaktív eszközével kiegészíti a tananyagot, pótolja az iskolapadban elmaradt élményt a diákoknak, a pedagógusoknak pedig módszertani segítséget nyújt.

Szilasi Péter Tamás a mobilis-t üzemeltető kft. ügyvezetője elmondta, az induláshoz ugyan külföldről szerezték be az interaktív eszközöket, játékokat, most azonban keresik annak lehetőségét, hogy hazai kis- és középvállalkozásokkal játéktervezésbe és játékfejlesztésbe fogjanak, mely önálló iparággá is fejlődhet.

mobilis1

Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője hozzátette, a mobilis bemutatóját négy iskolai osztály is megtekintette, mellyel az volt a céljuk, hogy felhívják a diákok – mint a jövő leendő szakembereinek – figyelmét a fizikára, a kémiára, az innovációra. Ezért is nagyon örültek, hogy a győri kiállítási központ elfogadta meghívásukat. Természetesen nemcsak a gyerekekre koncentráltak, a kétnapos konferencián közel tizenöt zalai kis- és középvállalkozás képviselője is részt vett, akik a szellemi tulajdonvédelemről, a stájerországi regionális innovációs rendszerről, valamint az aktuális innovációs pályázati lehetőségekről hallhattak tájékoztatást neves előadóktól.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK