2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Orosz–magyar pénzügyi konferencia

2012. október 05. péntek, 17:17
Címkék:

Mióta Oroszország is tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO), minden lehetséges területen nyitottak a külföldi államok, így Magyarország felé is – Nagyezsda Szergejevna Makszimova válaszolt így Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármesterének kérdésére a zalai megyeszékhelyen rendezett pénzügyi konferencián.

orosz1Nagyezsda Szergejevna Makszimova jobbról, középen Gyutai Csaba, bal oldalt Doszpoth Attila

A gazdasági együttműködés reményében

Az Oroszországi Föderáció Állami Duma képviselője hozzátette, készen állnak arra, hogy az élelmiszeripar, feldolgozóipar, az autógyártás valamint a turizmus és az egészségturizmus területén együttműködjenek Magyarországgal. Egyetértett Gyutai Csaba azon felvetésével, hogy "a nagy távolságok miatt célszerűbb lenne az emberek helyett, a pénzt, a tőkét utaztatni", és mint fogalmazott, ők is tőkebefektetésekben gondolkodnak hazánk irányában.

A városi hangverseny- és kiállítóteremben tartott pénzügyi konferencia megrendezésének előzménye az volt, hogy Zalaegerszeg és Szurgut közötti testvérvárosi kapcsolatról közölt írást a Bujet, a moszkvai vezető gazdasági lap. Az orosz–magyar találkozón részt vett az "Oroszországi Pénzügyi Szakemberek Egyesületének" delegációja, valamint a város vezetői, az önkormányzat gazdasági és pénzügyi szakemberei.

orosz2

Szurgut és Zalaegerszeg testvérvárosi együttműködésének rövid bemutatása után Gyutai Csaba polgármester, országgyűlési képviselő hazánk gazdasági helyzetéről és költségvetési koncepciójáról tartott előadást a konferencián. Elmondta, a 2010-es választásokat megelőző években nyolc–tíz százalék közötti államháztartási hiánnyal küszködött az ország; a korábbi magyar kormány hitellel finanszírozta az ország működését, ami nagyfokú eladósodáshoz vezetett. Ezért volt szükség radikális gazdasági fordulatra, melynek köszönhetően az új kormány három százalék alá csökkentette az államháztartási hiányt, ami várhatóan 2013-ban két százalék alá csökken. Beszélt továbbá arról, hogy a kormány célja az 1990-es évi foglalkoztatottsági szint elérése, amikor is öt millióan dolgoztak az országban. A várható többletfoglalkoztatás következtében nőnek majd az állam adóbevételei, és mindez együttesen a válságból való kijutást eredményezi, hangsúlyozta.

Hazai viszonylatban Zalaegerszeg az egyik legjobban gazdálkodó, minimális hitellel működő település, ajánlotta a várost a jelenlévők figyelmébe.

orosz3

A folytatásban Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott tájékoztatta a jelenlévőket a magyar közigazgatás átalakításának céljáról, a költségvetésre gyakorolt hatásairól. Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a város gazdaságfejlesztési és költségvetési koncepcióját mutatta be. A gazdaságélénkítés elemei között megemlítette a város ipari parkjait, a Deák Ferenc Új Városépítő Programról, a Szentgotthárd, Szombathely és Zalaegerszeg együttműködésével megalakult Harmadik Járműipari és Mechatronikai Központot.

Nagyezsda Szergejevna Makszimova Oroszország most készülő 2013-as költségvetésének koncepciójáról, a WTO-tagságtól remélt gazdasági előnyökről, valamint az állami költségvetés és az önkormányzatok kapcsolatáról beszélt.

A tanácskozást követően az orosz vendégeket autóbuszos városnézésre invitálták a házigazdák.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK