2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jó minőség, kedvező termésátlagok

2012. július 12. csütörtök, 18:30
Címkék:

Az őszi árpa és repce aratása a héten bejeződik Zalában, az őszi búza betakarításával pedig várhatóan a jövő héten végeznek. A learatott gabona minősége jó, annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok és a nagy meleg miatti kényszerérés nem tett jót a szántóföldi növénynek – mondja Horváth Gyula, a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője, akivel az aratás eredményeiről beszélgettünk.

arat

Megyei aratási körkép – Horváth Gyulát kérdeztük

– Az összességében 4507 hektáron vetett őszi árpát már learatták a hét közepére hektáronként 4,4 tonna termésátlaggal. A termésmennyiség meghaladja a 19 ezer 400 tonnát, minősége kifejezetten jó; hektoliter súlya megközelíti a 70 kg/hl értéket 13 százalékos fehérjetartalommal. A július 10-i adat szerint tonnájáért 56 ezer forintot adtak.

Egyébiránt a zord téli időjárás és a szárazság kevésbé viselte meg az őszi gabonákat, a húsvéti időszakban jelentkező tavaszi fagyok következtében egyes területeken azonban a kalászok végei elfagytak, hátráltatva a szemképződést. Ilyen kárt megfigyeltek a repcében is; ami igencsak szokatlan Zalában, még az idősebb mezőgazdászok sem emlékeznek ilyesmire – jelezte az igazgató.

Az őszi káposztarepce aratása is sikeresen befejeződött. A kedvezőtlen téli időjárás ellenére 14 ezer 840 hektár repce maradt meg, a vetésterületből mindössze 150–170 hektárt kellett kitárcsázni a megyében, ellenben az ország többi területével, ahol 40-50 százalékát kiszántották tavasszal. Zalában az előző évekhez képest közepes terméshozamot hozott a hektáronkénti 2,7 tonna átlaggal ez a növény, melyből összesen 36 ezer tonnát takarítottak be. Felvásárlási ára 138 ezerrel indult aratás előtt, jelenleg 142 ezer forint tonnánként.

hgyula

Az őszi búza vetésterülete 26 ezer 800, a tavaszié 1800 hektár. Aratása tart még, de ezen a hétvégén befejeződik. Az őszi búza termésátlaga 4,6 tonna hektáronként. Egyébként vegyesnek mondható, mert valahol csak 2,7 míg máshol 7 tonnát is betakarítottak. Ez utóbbi terméshozam kiugrónak nevezhető Zalában. A gabona minősége, bár vegyes a kép, 15 százalék feletti fehérjetartalommal kifejezetten jónak mondható, szárítani nem kell. A csapadékhiány, a nagy meleg miatti kényszerérés azonban nem kedvezett a sikér terülékenységének. Felvásárlási ára napról napra változik; 56 ezret adnak a takarmánybúzáért, az euro-búzáért 57 ezret, míg a malmi minőségűért 58 ezer forintot tonnánként. Mindez előrevetíti, hogy a takarmánybúza ára ismét emelkedik, ami nem kedvez az állattartóknak.

Horváth Gyula kérdésre válaszolva elmondta, a tartós kánikulai szárazság egyelőre Észak-kelet Zala kivételével nem viselte meg a kukoricát és a napraforgót sem, mert az utolsó pillanatban, ha szórványosan is mindig esett a megyében. Jégkár azonban előfordult, Pacsa és Letenye térségében a jégeső teljesen elverte a növényeket.

A kukoricát 52 ezer, a napraforgót közel 5 ezer, míg a szóját 2500 és cukorrépát 50 hektáron takarítják be majd ősszel Zalában.

(A felvásárlási összegek július 10-i adatok)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK