2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Decemberre kész a 76-os főút rekonstrukciója

2012. szeptember 04. kedd, 14:14
Címkék:

December elsejétől már zavartalan lehet a közlekedés a 76-os főút jelenleg még felújítás alatt lévő 27 kilométeres szakaszán. A nettó 4,5 milliárd forintos uniós forrással támogatott beruházás során 11,5 tonnás tengelyterhelésre erősítették meg a burkolatot és az úttestet kiszélesítették. Kivitelezés zajlik még a Zalaegerszeg előtti útszakaszon, melyet kétszer két sávosra építenek át, valamint Tilaj és a ligetfalvai bekötő között, ahol magassági korrekciót végeznek.

76fout 1Közelebb a fővároshoz, közelebb a befektetőkhöz 

– A város szempontjából rendkívüli jelentőségű a rekonstrukció, amely gyorsforgalmi út minőségű csatlakozást teremt az M7-es autópályához – hangsúlyozta Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere a helyszíni sajtóbejáráson. – Más megyeszékhelyekkel szemben a város eddig mostohahelyzetben volt, mivel kivezető útjai nem csatlakoztak gyorsforgalmi úthoz. A rekonstrukcióval nem oldódik meg teljesen ez a probléma, a főváros azonban sokkal gyorsabban elérhetővé válik.

A polgármester hozzáfűzte, a város üzleti, gazdasági érdeke az Ausztriával való gyorsforgalmi úti csatlakozás is. Erre lehetőség, hogy a tervek szerint Körmend irányába folytatódik a 76-os főút felújítása. Ebből a szempontból fontos lenne az M8-as, vagy távlati szempontból az M9-es autópálya megléte.

76fout 2

A városba érkezés miliője is megváltozik azzal, hogy keleti irányból kétszer két sávos, korszerű úttesten lehet megközelíteni Zalaegerszeget. A külföldi befektetőkre is hatással lehet a szép természeti környezetből előbúvó város látványa, tette hozzá.

A sajtóbejáráson Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója ismertette az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló rekonstrukció főbb elemeit. A kétszer két sávos útszakasz kialakítása mellett több mint 10 kilométeren kapaszkodósávot építettek, két új körfogalmú és 11 új kanyarodó csomópontot alakítottak ki, a meglévőket pedig felújították. Az építő a Colas Út Zrt. A kivitelezés 2009 augusztusában kezdődött. A régészeti feltárások elhúzódása, valamint a 2010-es igen csapadékos időjárás jelentősen hátráltatta az építést, mely 2011 helyett idén decemberre fejeződhet be. A forgalomkorlátozások és a terelések addigra megszűnnek, az úttest mellett a tereprendezési munkálatok azonban még folytatódnak.

76fout 3

A 75-os főút Keszthely és Alsópáhok között újjáépített szakaszát szeptember végén átadják, a 76-os főúton, Hévízt és Keszthelyt elkerülő utak építése 2013 júliusára fejeződik be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK