2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

25 ezer munkahely létesülhet

2012. június 23. szombat, 09:12
Címkék:

Zalaegerszeg, Szentgotthárd és Szombathely együttműködésével – Győr és Kecskemét mellett – létrejöhet a harmadik járműipari, gépipari és mechatronikai központ Magyarországon. A három város által koordinált gazdaság- és iparfejlesztési program potenciálisan 25 ezer munkahelyet teremthet és 1 milliárd euró befektetést jelenthet a térségben egy évtizeden belül – hangzott el a Szentgotthárdon tartott nyitókonferencián, melyen az eddig elvégzett munkáról számoltak be a közreműködő felek.

 nyugat-pannon jarmuipar1

Koordinált iparfejlesztési program Zalaegerszeg, Szentgotthárd és Szombathely térségében

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a konferenciát követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, mindhárom város rendelkezik gazdasági potenciállal, mellyel egyedül kevésbé, de összefogva egymással és a beszállítóként szóba jöhető helyi vállalkozásokkal, értéket teremthet a térségben élők számára. Magyarország szempontjából is jelentős a harmadik járműipari centrum kialakítása, melynek érdekében már 2010-ben keresték az együttműködést Zalaegerszeg városával. Szentgotthárd partnerségét pedig az Opel helyi gyára adta.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere úgy fogalmazott, a tudásalapú, erős gazdaság építése közös szándék, mely azon alapul, hogy mindhárom város gazdasági szerkezetének gerincét az elektronika, a gépipar, a mechatronika és a járműgyártás adja. A meglévő vállalkozások megerősítésével, új befektetők idevonzásával nem kisebb célt tűztek maguk elé, mint hogy a három város alkotta gazdasági tengely Magyarország egyik legversenyképesebb térségévé váljon.

Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere kijelentette, nagyon erős pillére kívánnak lenni az együttműködésnek, mely az összefogásra, térségi integrációra, innovációs képességre és az infrastruktúra fejlesztésére épül. Éppen ezért Muravidék, Dél-Burgenland, Steiermark is bekapcsolódhat az iparfejlesztési programba, ahogy a grazi iparvidék, miután elkészül a gyorsforgalmi út és továbbépítik a villamosvasutat.

Solt Tamás, az Opel gyárigazgatója kiemelte, alapvető érdek, hogy a világszínvonalú technológiák üzemeltetéséhez jól képzett munkaerő álljon rendelkezésre. A képzés mellett az infrastruktúra, az úthálózat fejlesztésének szükségességét is hangsúlyozta, mivel az alkalmazottak 50-60 kilométeres távolságból járnak be jelenleg dolgozni.

A Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ működésének elindításához keresik a forráslehetőségeket. Ezzel kapcsolatban kérdésre válaszolva Gyutai Csaba elmondta, a kormány növekedési tervében helyet kapott az iparfejlesztési program. A következő uniós pénzügyi ciklusban várhatóan lesz kiírás városfejlesztési törekvések támogatására, ezért addigra kész tervet kívánnak letenni az asztalra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK