2024.11.26., kedd - VirágZalaegerszeg időjárása

Archivum

Látóúton a Zala Termálvölgye térségben

2012. július 08. vasárnap, 12:39
Címkék:

A Zala Termálvölgye Egyesület látóutat szervezett elsősorban a sajtó munkatársai számára, hogy bemutassa Hévíz és Zalaszentgrót térsége kivételes természeti, épített és tradicionális értékeit. A kirándulók megtekintették a dolomitsziklára épült Rezi várat, az Árpád-kori Kallósdi kerektemplomot. Bepillantottak a helyi termék előállításának tradícióiba: korongoztak, pálinkát kóstoltak. A Csicseri forrásról elnevezett csárdában megkóstolták azokat az ételspecialitásokat és borokat, melyeket a betyárok is szívesen fogyasztottak.

rezi latout4

Reziben, az ÚMVP pályázati támogatásból felújított Laky Demeter Turistaházban gyülekeztek a résztvevők, ahol Guitprechtné Molnár Erzsébet, a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke mutatta be Leader akciócsoportjuk tevékenységét. Elmondta, stratégiájukban kiemelt szerepet játszik a turisztikai tevékenységek és a helyi termékek előállításának ösztönzése, a helyi kisvállalkozások fejlesztése, falumegújítás valamint a fiatalok letelepedésének elősegítése. Pályázati kiírásaikat is ehhez rendelik, melyet idén várhatóan öt alkalommal hirdetnek meg több száz millió forint támogatási keretösszeggel.

A házigazda Rezi Várbarátok Köre Egyesület képviseletében Tafota Istvánné köszöntötte a vendégeket, majd levetítette a Rezi értékeiről összeállított kisfilmet. A térség kézműves hagyományairól a Zalakanyar Vendégváró és Kézműves Egyesület elnöke, Hosszu Zsuzsanna tartott előadást. A résztvevők Csiszár Tiborné népművész segítségével mézeskalácsot díszíthettek, majd felutaztak a rezi várhoz, ahol Hóbor Aladár címzetes várkapitány mesélt a hely történelméről, valamint egy helyi legendáról, Rezi Sándor és Szántó Mancika szerelméről.

rezi latout1

Visszatérve a turistaházhoz helyi alapanyagokból (házi kenyér, sonka, kolbász, savanyúság, tej- és sajt termékek, növényi olajok, lekvár, méz, gyümölcs) összeállított, svédasztal jellegű ebéd várta a látóút résztvevőit.

Következő állomásként a csoport a kehidakustányi Erzsók Fazekasműhelyet kereste fel. Horváthné Gellért Erzsébet betekintést engedett a főállású kézművesek életébe és ízelítőt adott a népi fazekasság rejtelmeiből.

Kallósdon az Árpád-kori kerektemplom legendájával és a "hely szelleméhez" illő egyházi énekekkel ismerkedhettek meg a résztvevők Gergely János előadásában.

Kisgörbőn Pálinkafőzde tulajdonosa, Horváth János mutatta be az üzemet, a pálinkakészítés folyamatát. A vendégek kóstolhattak is a cserszegi fűszeres szőlő, a fürtös meggy, a vadőszibarack vagy a kifejezetten zalai specialitásnak számító tüskés körte pálinkából.

rezi latout3

A látóút a zalaszentgróti Csicseri Csárdában ért véget, ahol Savanyó József, a legendás betyár vacsorája várta a csoportot, melyhez a Vinum Veress Családi Pincészet helyi borait szolgálták fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK