Archivum
Látóúton a Zala Termálvölgye térségben
A Zala Termálvölgye Egyesület látóutat szervezett elsősorban a sajtó munkatársai számára, hogy bemutassa Hévíz és Zalaszentgrót térsége kivételes természeti, épített és tradicionális értékeit. A kirándulók megtekintették a dolomitsziklára épült Rezi várat, az Árpád-kori Kallósdi kerektemplomot. Bepillantottak a helyi termék előállításának tradícióiba: korongoztak, pálinkát kóstoltak. A Csicseri forrásról elnevezett csárdában megkóstolták azokat az ételspecialitásokat és borokat, melyeket a betyárok is szívesen fogyasztottak.
Reziben, az ÚMVP pályázati támogatásból felújított Laky Demeter Turistaházban gyülekeztek a résztvevők, ahol Guitprechtné Molnár Erzsébet, a Zala Termálvölgye Egyesület elnöke mutatta be Leader akciócsoportjuk tevékenységét. Elmondta, stratégiájukban kiemelt szerepet játszik a turisztikai tevékenységek és a helyi termékek előállításának ösztönzése, a helyi kisvállalkozások fejlesztése, falumegújítás valamint a fiatalok letelepedésének elősegítése. Pályázati kiírásaikat is ehhez rendelik, melyet idén várhatóan öt alkalommal hirdetnek meg több száz millió forint támogatási keretösszeggel.
A házigazda Rezi Várbarátok Köre Egyesület képviseletében Tafota Istvánné köszöntötte a vendégeket, majd levetítette a Rezi értékeiről összeállított kisfilmet. A térség kézműves hagyományairól a Zalakanyar Vendégváró és Kézműves Egyesület elnöke, Hosszu Zsuzsanna tartott előadást. A résztvevők Csiszár Tiborné népművész segítségével mézeskalácsot díszíthettek, majd felutaztak a rezi várhoz, ahol Hóbor Aladár címzetes várkapitány mesélt a hely történelméről, valamint egy helyi legendáról, Rezi Sándor és Szántó Mancika szerelméről.
Visszatérve a turistaházhoz helyi alapanyagokból (házi kenyér, sonka, kolbász, savanyúság, tej- és sajt termékek, növényi olajok, lekvár, méz, gyümölcs) összeállított, svédasztal jellegű ebéd várta a látóút résztvevőit.
Következő állomásként a csoport a kehidakustányi Erzsók Fazekasműhelyet kereste fel. Horváthné Gellért Erzsébet betekintést engedett a főállású kézművesek életébe és ízelítőt adott a népi fazekasság rejtelmeiből.
Kallósdon az Árpád-kori kerektemplom legendájával és a "hely szelleméhez" illő egyházi énekekkel ismerkedhettek meg a résztvevők Gergely János előadásában.
Kisgörbőn Pálinkafőzde tulajdonosa, Horváth János mutatta be az üzemet, a pálinkakészítés folyamatát. A vendégek kóstolhattak is a cserszegi fűszeres szőlő, a fürtös meggy, a vadőszibarack vagy a kifejezetten zalai specialitásnak számító tüskés körte pálinkából.
A látóút a zalaszentgróti Csicseri Csárdában ért véget, ahol Savanyó József, a legendás betyár vacsorája várta a csoportot, melyhez a Vinum Veress Családi Pincészet helyi borait szolgálták fel.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Baleset történt Nagykapornaknál, a 76-os útonSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA kiszáradt karácsonyfa veszélyeire figyelmeztet a katasztrófavédelemFelhívás zalaegerszegi és zalai képző- és fotóművészek, designerek részéreTudatosan a pénzügyekben - Háztartási költségvetésZalaegerszegi fotósok a Nemzetközti Magyar Fotószalon szombathelyi tárlatánFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökHanga a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház idei első újszülöttjeVonat elé hajtott egy autó Zalaegerszegen, az Október 6. térnél -
rovatunk hírei
Iskolatörténeti kiállítás az AdybanMegnyílt az Egerszegi Advent, felkapcsolták a fényeketFragments a Gönczi GalériábanMegújult a Keresztury HázKARNER 70Pálosok - rendtörténeti kiállításAttila örökösei: a hunoktól az Árpád-házigVadpörkölt és Borfesztivál-Jótékonysági főzésFelavatták Szabolcs Péter Diana című szobrátGébArt: Lehota M. János válogatása top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökSzarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton2025 a felismerések és a szárnyalás éve leszA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítetteBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődése