2024.11.26., kedd - VirágZalaegerszeg időjárása

Archivum

Eszközpark -és ízvilág váltás

2012. október 24. szerda, 14:57
Címkék:

Az idei tanévtől kezdődően új közétkeztető céggel, a HunGast-Nyugat Kft.-vel szerződött Zalaegerszeg város önkormányzata 5 plusz 5 év időtartamra a zalaegerszegi óvodák és iskolák ellátásában. Az új szolgáltató vállalta az eszközpark megújítását 100 millió forintos értékben, valamint új ízvilág kínálatot a menzán. Az elmúlt másfél hónap tapasztalatairól, a visszajelzésekről beszélt sajtótájékoztatón Herczeg Csaba ügyvezető és Végh Tamás gasztronómiai vezető.

kaja 1

Újdonságok a gyermek közétkeztetésben



Az eszközpark megújítást, bár 5 éves időtartamra vállalták, mégis az első két évben beruháznak 32, illetve 65 millió forintot, melyből megújulnak, a mosogatók, a munkaasztalok, modernek lesznek a főzőüstök, szállító tartályok és hűtőszekrények, pótolják a tálaló eszközöket, egyéb fogyóeszközöket, mondta képes prezentáció közepette Herczeg Csaba ügyvezető. Ily módon kívánják a 30 közintézményben a biztonságos, higiénikus és minél több tápértéket megőrző konyhatechnikai eljárások alkalmazását megoldani. A változások ezen részével kapcsolatban semmi kifogás nem lehet. Viszont vitásabbak az ízlések különbözősége és a kialakult szemlélet miatt az étrendi újdonságok. Ezzel kapcsolatban vegyes volt a fogadtatás, ahogy azt az év eleji felmérések, intézményvezetőkkel való megbeszélések mutatták. Nehéz a kérdéshez objektíven közelíteni, mert miközben az egészséges étrend kitételeit központilag meghatározzák, az egészségtudatosságnak különböző szintjei vannak mind a rendeletalkotók, mind a szakácsok, mind a fogyasztók körében. Mindezt tetézi, hogy a gyerekekkel nehezebb újdonságot elfogadtatni, sok esetben még megkóstoltatni is, ami az ítélkezés minimális alapja lehetne.

kaja 2

Végh Tamás gasztronómiai vezető, mint mondta, igyekszik igényesebb éttermek kínálatából becsempészni néhány dolgot a sorban állós, rohanós menzák hétköznapjaiba. A mediterrán konyha híve, de igyekszik a hagyományoknak és a tájjellegnek is teret adni. Nincs tehát könnyű dolga. Mint mondja, apró lépésekkel jár az úton, párolás, tejszínes habarás, zöld fűszerek, pástétomok, durum tészta, és lehetőség szerint méz használat formájában. Az igényességnek mindig van anyagi vonzata is, s mivel az árakat nem emelték, nem az alapanyagok, hanem az ízesítők terén váltottak minőségibbre, mely jobban kikalkulálható.

Az augusztus 6-i kezdés óta történ visszajelzéseket vették figyelembe a novemberi étlap összeállításakor, melyet bemutattak a sajtó munkatársainak is, a kóstolóval egybekötött tájékoztatón. Az étlap dúskál fehérje kínálatban, hús, tej, tojás, rendszeres a teljes kiőrlésű, magokkal dúsított kenyér és péksütemény kínálat, hetente kétszer van gyümölcs a kétféle menü választékban. Biztos többen megkóstolnák, a hawaii pulykamellet mazsolás rizzsel, vagy a libaaprólék levest, grillezett csirkemellet, vagy a sajtos póréhagymalevest. Hogy hányan hívei a sárgabarack krémlevesnek mely kísérletképpen szerepel az étlapon, az majd november végén eldől. S míg a mogyorókrémes szendvics tuti befutó lesz, a szintén nagyon finom pástétomokat talán szoktatni kell. Az új szolgáltatónál diétás étrendre is van mód (liszt, tej, tojás érzékenység, cukorbetegség), viszont a vegetáriánusok ellátására nem szerződött az önkormányzat. Húsmentes nap sincs az étlapon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK