2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nőtt a bűncselekmények száma

2012. április 16. hétfő, 08:09
Címkék:

Az elmúlt esztendőben a rendőrségi munka során többek között az alábbiak kaptak kiemelt figyelmet: a betöréses lopások megelőzésének, felderítésének és nyomozási eredményességének javítása, a titkos információgyűjtés támadóbb jellegű alkalmazása érdekében a helyi szervek kijelölt állományának további képzése, a humán hírszerzés feltételeinek megteremtése és fejlesztése. Ezen kívül új sebességmérő eszközök és alkoholszondák rendszerbe állítása is fontos feladatot jelentett a megyei rendőr-főkapitányság állományának.

betoro

Zala megye közbiztonsági helyzetéről

Zala megye közbiztonsági helyzetéről, a bűncselekmények alakulásáról a megyegyűlésen Szukics Ferenc megyei megbízott főkapitány számolt be. Elhangzott: 2011-ben az előző év adataihoz viszonyítva az ismertté vált bűncselekmények számában 9,9 százalékos növekedést regisztráltak. A folyamatos, kis mértékű emelkedés 2009-től folyamatos. A területi bűncselekmények vizsgálata alapján megállapítást nyert, hogy a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékességi területe a legfertőzöttebb (+ 19,5 százalék), míg Nagykanizsán 2,8 százalékos csökkenés észlelhető. A Keszthelyi Rendőrkapitányságon 10,5 százalékkal több jogsértés regisztráltak, mint a megelőző évben.

A bűncselekményi struktúrában továbbra is a vagyon elleni bűncselekmények száma dominált, 53,4 részesedéssel. A házasság, család-ifjúság és nemi erkölcs elleni jogsértések száma 5,9 százalékkal emelkedett, úgyszintén a személy elleni jogsértések előfordulása is. A közlekedési bűncselekmények terén, 3,9 százalékos csökkenést regisztráltak, míg a közrend elleni bűncselekményi főcsoport mutatója 39,3 százalékkal növekedett. Az ismertté vált gazdasági bűncselekmények száma közel 20 százalékkal nőtt, a nyomozás eredményességi mutatója 27,4 százalékról 17,9 százalékra esett vissza. Az államigazgatás, igazságszolgáltatás és a közélet tisztasága elleni bűncselekmények száma a bázisévhez viszonyítva 16,6 százalékkal csökkent.

Az emberölések számát tekintve 2009-2010-es évben 5-ről 7-re nőtt az esetszám, majd 2011-ben 4 re csökkent. Úgyszintén csökkent valamivel a testi sértések száma is. A helyi szervek közül a Keszthelyi Rendőrkapitányság kivételével szintén visszaesés tapasztalható. A nyomozás eredményességi mutatója78,6 százalék volt. A kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye 5,7 százalékos csökkenést mutat. A Lenti Rendőrkapitányság kivételével hasonlóan alakult a megyei adatokhoz képest ezen jogsértések száma.

A garázdaságok száma minimálisan nőtt, ez alól Keszthely térsége kivétel. Örvendetes ugyanakkor, hogy a megyében a közlekedési bűncselekmények főcsoportban 10 százalékkal csökkent az ittas vezetések száma. Közúti baleset 108 esetben fordult elő. Visszaesett több, mint 20 százalékkal a hivatalos személy elleni bűncselekmények száma, ugyanakkor a közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos jogsértések száma 10-ről 13-ra nőtt. Egy év alatt 63-ról, 59-re csökkent a pénzhamisítók száma megyei szintén, emelkedés csak a keszthelyi rendőrkapitányság területén észlelhető. A sikkasztások száma is emelkedett 73-ról 108-ra, amely az összes kapitányság esetében megfigyelhető. Több csalást követtek el tavaly Zalában, ugyanakkor kevesebb a lopások száma (a betöréses lopások száma nem, ez emelkedést mutat).

Az ismertté vált gazdasági bűncselekményeket 196,2 millió forint összértékre követték el. Az elmúlt év befejezett eljárásaiban 2 ezer 806 bűnelkövető vált ismertté, döntő többségük férfi. 2011-ben 16 ezer 916 nyomozás kezdeményezésére került sor, feljelentés elutasítására pedig 961 alkalommal. Az elmúlt évben megyei szinten 3 ezer 537 volt a megszüntetett eljárások száma.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK