2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kisfaludi Szent Imre szobra a hónap műtárgya

2024. május 04. szombat, 08:51
ZalaMédia; Fotó: GöcsejiMúzeum
Címkék:
Kisfaludi Strobl Zsigmond születésének 140. évfordulójára emlékezik idén a zalaegerszegi Göcseji Múzeum. A programsorozat nyitányaként, a városházi aulában lévő vitrinbe egy látványos Kisfaludi-alkotás, mégpedig Szent Imre herceg kisméretű szobra került.

Kisfaludi 140 - évforduló színes programokkal

Az alkotásról - mely május hónap műtárgya lett - dr. Kostyál László művészettörténész, az intézmény tudományos igazgatója mesélt a sajtótájékoztatón.

Imre herceg kicsinyített szobra (Fotó: Göcseji Múzeum/Bicskei József)

A szoborból létezik egy életnagyságnál nagyobb változat is Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren. Ezt Izabella főhercegnő megrendelésére, 1930-ban állítottak fel a fővárosan, az akkor még Horthy Miklósról elnevezett körtéren. Az alkotás voltaképpen egy fogadalmi szobor, tágabb értelemben azonban pontosan tükrözi a két világháború közötti politikai kurzusnak a magyar szentek kultuszát mindenkor hangsúlyozó katolikus keresztény világlátását. Megrendelője Izabella főhercegnő (1856-1931), Habsburg-Lotharingiai Frigyes (1856-1936) osztrák főherceg és magyar királyi herceg jámborságban és jótékonyságban egyaránt buzgó felesége, aki a szent herceg alakját a rangon aluli házasságra készülő fia számára kívánta példaként állítani. Persze egy emlékévhez is kapcsolódott a szobor megrendelése és felállítása: a mű felajánlására ugyanis a Szent Imre herceg halálának 900. évfordulója alkalmából rendezett, 1930-as Szent Imre-évben került sor. 

Kostyál László (Fotó: Göcseji Múzem/Bicskei József)

A szobor lekicsinyített és sokszorosított változata - melynek egyik példánya most a polgármesteri hivatal vitrinjébe került - önálló figuraként az állami propaganda gyújtópontjában álló Szent Imre-év egyik tárgyiasult jelképévé vált. A kicsinyítések bronzból, műbronzból, majolikából, porcelánból, terrakottából, színesre festett fából készültek különböző méretekben, és előjegyezhetőek is voltak.

Kisfaludi Strobl 140 programsorozat folytatásaként a Göcseji Múzeum stábja június 22-én a Múzeumok éjszakájára is készül egy izgalmas programmal, július 1-jén pedig megrendezik a Múzeumi kerengőt, aminek fókuszában a mester és alkotásai állnak majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK